Dárkový penál na pero – postup

Při vytváření dárků se často zaměřuji na to jak chci aby výsledek vypadal. Co by měl obdarovaný vidět, jak to udělat aby byl darem potěšen a nikoliv „zaskočen“ tím, že jsem se mu netrefil do vkusu. Rozhodně dobré je znát osobně toho, koho chcete obdarovat. Víte co má rád a co zase v oblibě nemá. Horší je to u darů, které jsme zvolili jako dárky pro naše obchodní partnery. Takového člověka potkáte osobně vlastně pouze jednou ročně a jinak si s ním akorát píšete a to ne zrovna často. Jelikož je to obchodní vztah, dar by měl být především hodnotný, čistý a až do detailu propracovaný. Rozhodli jsme se darovat penál s perem značky „Parker“ a když by jste se rozhodli darovat psací potřebu vy, zde se můžete inspirovat tím, jak jsme to udělali zrovna my.

Potřebný materiál:

  • Penál na jedno pero
  • Rýžový papír (v našem případě s pírky)
  • razítka a polštářky vhodného motivu a barev (v našem případě  razítka peříček a polštářky Memento: modrý, zelený, meruňkový) + akrylový blok
  • Gesso – bílé
  • Lepidlo a lak na decoupage
  • štětec na nanášení gessa a lepidla
  • Pěna na hladítko (lze zakoupit v obchodech s hobby potřebami např. Hornbach)
  • pruženka na uchycení pera
  • jehla a nit pro sešití  pruženky
  • zalamovací nůž / nůžky
  • smirek na případné začištění a dorovnání polotovaru

Postup (Fotografie k jednotlivým krokům naleznete pod textem):

  1. Nejprve natřete dřevěný polotovar Gessem. Dávejte pozor, abyste nenatřeli plochy, u kterých chcete zachovat přirozenou barvu dřeva. V našem případě jsme nechali přírodní veškerý vnitřek polotovaru. Pokud vám trochu ukápne bokem, nic se neděje – malé množství lze snadno seškrábnout nožem nebo po zaschnutí osmirkovat. Gesso nechejte pořádně zaschnout.
  2. Vystřihněte nebo vyřízněte z rýžového papíru kus, který budete na polotovar lepit. Jeho rozměry jsem si změřil tak abych měl odpovídající délku. Papír budu lepit od přední spodní hrany přes horní hranu a nakonec, nechám ho v kuse a přes hrany ohnu a konec zarovnám po nalepení. Osobně doporučuji řezání – papír je velice slabě roztřepený a kraj lépe drží než, když motiv vystřihneme.
  3. Na zaschnuté a nalakované strany polotovaru budeme aplikovat lepidlo a lak v jednom a postupně lepit rýžový papír. Nejdřív jsem natřel spodní přední hranu penálu lepidlem – než zaschlo, přitiskl jsem na plochu rýžový papír a hranu si potřebně dorovnal. Postupně takhle vždy natřu plochu, kam papír přijde a jemně ho přimáčknu štětcem namočeným v lepidle. Přes hranu stejně tak. Povšimněte si, že jsem zalepil spáru mezi víkem a spodkem penálu – toto pomáhá skrýt nerovnosti, které způsobil výrobce. Přečnívající, nepotřebný rýžák zastřihneme nebo odřízneme.
  4. Po zaschnutí lepidla jsem se rozhodl ozdobit další viditelné strany penálu razítky – peříčky. Vhodně doplní motiv a usnadní mi velice složité zalamování rýžového papíru. Když bych se navíc rozhodl, zejména boční strany dekorovat stejným papírem měl bych problém v návaznosti vzorů (a to by nevypadalo pěkně). Zvolte polštářky s barvou, která je odolná vodě po zaschnutí. Zvolte razítko a barvu a libovolně otiskněte na stěnu penálu.
  5. Zalamovacím nožem prořízněte spáru mezi víkem a dnem penálu. Pokud je škvíra nesymetrická tak zbruste nebo oškrábejte hrany, které se dotýkají a tím zabraňují plnému dosednutí víka.
  6. Jak jsem udělal, aby pero bylo v penálu pěkně vystaveno a nelítalo v něm jako nudla v bandasce? Vyřízl jsem z černé pěny na hladítko obdélník, který přesně zapadá do penálu. Kromě toho jsem také vzal kousek pruženky a sešil její konce – tím jsem vytvořil gumičku, kterou jsem nasunul na pěnu.
  7. Nyní už zbývá jen vybrat vhodnou psací potřebu pro obdarovanou osobu.

TIP: Mírná nesymetrie víka lze vždy spravit. Pokud se však jedná o větší škvíru, tak doporučuji víko a dno zbrousit dohromady ještě před aplikací rýžového papíru – nemusel by vám totiž navazovat pěkně vzor.

 

Přeji krásné tvoření

Martin

 

Porovnání penál natřený gessem v popředí, nenatřený v pozadí
Papír nařezaný na požadovaný rozměr
ukázka okraje papíru nařezaného nožem
Rýžový papír lepíme postupně a přes hrany polotovaru

 

 

 

 

 

 

 

Použil jsem razítkovací polštářky memento
Ukázka orazítkované plochy
potřeby na dokončení umístění pera uvnitř
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *