Jak na transfer

Pokud se věnujete výtvarným technikám, zejména ubrouskové technice, mohli jste se setkat s „magickým“ roztokem, který přenese na jakýkoliv povrch cokoliv, co si vytisknete. Hmmmm, že by dekorace snadno a rychle? Ve skutečnosti to není tak jednoduché. Zkoušel jsem dělat transfer na čistou překližku bez povrchové úpravy a chce to hodně pokusů, než se začne pořádně dařit. V tomto článku uvedu pár tipů v postupu, na které jsem přišel, a mohli by se vám čtenářům hodit. V článku jsem používal transfer od Pentart.

tip 1

Povrch překližky i z dobré výroby je lehce hrbolatý. Pokud chcete otisk, který je sytý, bez přerušení doporučuji povrch před transferem zbrousit smirkovým papírem. Povrch by měl být co nejhladší, jelikož papír je rovný a zejména do velkých děr nic netransferuje.

tip 2

Otiskovaný papír si upevněte pořádně pomocí pásky na požadované místo. Pořádně, ale pouze na jednom kraji. Papír by neměl být zvlněný, zmuchlaný a podobně, krásně rovný a uhlazený aby styčná plocha s překližkou byla co největší. Když se vám podaří upevnit papír pevně pouze na jednom kraji, můžete snadno kontrolovat míru, jak už máte otisknuto. Lepší je totiž postupně přitlačovat než hned ze začátku všecko rozmazat.

tip 3

Nanášejte pouze malé množství roztoku na papír štětcem. Když dáte hodně, rozpije se všechno a nebude nic vidět. Roztoku je lepší dávat méně než více.

tip 4

Když nanášíte roztok, nedělejte u toho další věc. Já jsem třeba u toho teď fotil fotku ke článku a mám tam toho moc, je to rozpité 🙁 . Kromě toho roztok je dráždivý a určitě si ho nechcete vylít, aby se vám na stůl obtiskly dnešních noviny, které máte opodál.

tip 5

Ať použijete jakýkoliv způsob přitlačení papíru na podklad, vždy dbejte na to, abyste přitlačovali směrem na podklad. Nejezděte po podkladu ze strany na stranu, jelikož si můžete vytlačit rozpuštěný toner bokem a rozmazat si motiv. Na přitlačování je super mít gumový váleček, ale vystačíte si i s vlastními prsty (v ochranné rukavici).

tip 6

Když to není celé transferované, vůbec to nevadí. Když je papír správně upevněný, lze jej lehce nadzvednout a zkontrolovat otisk. Papír nechte volně spadnout – měl by spadnout na místo, kde původně byl – a přitlačte opět prsty na místech, kde potřebujete zlepšit transfer. Pokud myslíte, že to chce vyšší dávku roztoku, můžete se velmi pravděpodobně mýlit. Když budete přidávat roztok znovu, buďte opatrní, ať nenanesete příliš mnoho.

No, není to nakonec tolik rozmazané

tip 7

Každá tiskárna může dávkovat toner jinak, kvalita tisku lze i nastavit. Papír může sát méně i více. Rozhodně si vyzkoušejte na své tiskárně několik nastavení a zjistěte, jak máte transferovat u vás doma.

Děkuji za to, že jste dočetli až sem. Přeji vám mnoho úspěšných pokusů s transferem.

Martin