Jak začít

Začít s tvořením není vůbec těžké. Je to vlastně trochu jako vrátit se do školy do výtvarné výchovy nebo do pracovních činností. Jenže tentokrát je to co budete dělat a jak to budete dělat pouze na Vás. Tvoření není už jen o tom, zda umíte kreslit a máte talent, mnoho pomůcek a potřeb totiž usnadňuje celé tvoření, ať už jde o jakoukoliv techniku. Když si člověk nevěří, že neumí něco nakreslit, jsou tu transparentní razítka, které většinu práce udělají za vás. Kdo si nevěří při stříhání, může využít vyřezávací šablonu. V každém z nás je tvořílek – kreativní část osobnosti, kterou můžete potěšit tím, že dokončíte svoje dílko.

Jelikož je pomůcek a způsobů jak tvořit mnoho, dělíme je do výtvarných technik. Kombinace technik je samozřejmě možná, ba u větších dílek žádoucí. Často se pak kombinace technik označuje jako „Mixed media“. Níže naleznete několik základních technik a jejich popis. Samozřejmě i my se můžeme mýlit, a tak popis techniky neberte prosím jako nějaké dogma 😉 .

 

Decoupage

známá také jako ubrousková technika. Je to způsob dekorování jakéhokoliv předmětu olepováním. Na předmět se aplikuje lepidlo a následně se na něj lepí ubrousek, rýžový papír, decoupage papír nebo v některých případech i nejrůznější dekorace dřevěné, plastové či kovové. Název pochází z francouzského slova „decouper“ – vyřezávat, protože častokrát se zdobí předměty velkým množstvím rozřezaných, stříhaných nebo vytrhaných motivů. Nejčastější příklad decoupage je, že se zdobí dřevěný polotovar ubrouskem či rýžovým papírem a vše se následně zalakuje. U této techniky je také běžné tvoření reliéfu a vybrušování či krakelování laku k vytvoření starého vzhledu (vintage efekt).

V případě zájmu o techniku decoupage doporučujeme přečíst článek „10 kroků na perfektní decoupage“.

Krabička zdobená decoupage

Papírová krajka

je název pro projekty  z pergamenového či pauzovacího papíru. Poněkud mylně se toto označovalo jako technika Pergamano – což je hlavní značka výrobce pomůcek pro papírovou krajku. Pro vytvoření papírové krajky musíte znát několik drobnějších technik – vytlačování (embossing), malování a vystřihování.  V jednom projektu většinou kombinujete tyto drobnější techniky pro vytvoření krajkového vzhledu. Z papírové krajky vznikají nejen přání a obrazy, ale i prostorové objekty – stínítka na lampu, různé dárkové taštičky, dorty nebo třeba i kočárek. Kompletní popis technik naleznete v článku 6 technik k papírové krajce.

Pozadí pro hodiny z papírové krajky

Scrapbooking

technika, kterou předurčuje část jejího názvu „Scrap“ – útržek, výstřižek. Při doslovném překladu by to mohlo být tedy vytváření knih z útržků, technika má ale mnohem širší dosah než tvoření knih a pod „útržky“ si musíte představit také papírové výstřižky, dřevěné dekorace, flitry, nalepovací kamínky a jakýkoliv papírové zbytky. Typickým scrapbookingem je vytváření fotoalb, kdy kombinací nalepování papíru a dekorací, vhodným doplněním výstřižky či malůvky vytvoříte nádherný jedinečný projekt například pro své malé dítko. Běžné jsou i deníky olepené novinami s přidanými výstřižky a razítky. Shrnutí postupu na scrapbook naleznete v článku Scrapbooking v 7 bodech.

Přední strana scrapbookového alba

Cardmaking

je výraz používaný pro tvoření kartiček – přání ke sňatku, narozeninám, Vánocům a dalším příležitostem. Často bývá spojován se scrapbookingem, jelikož se většinou využívá papírových výřezů a dekorací právě z papírů pro scrapbooking. I přes úzký záběr je velmi rozšířený, jelikož přání a kartičku zvládá každý a přání je potřeba velmi často k nejrůznějším příležitostem. Díky cardmakingu můžete darovat unikátní přání s výrazným osobním charakterem.

Scrapbookové přání

Enkaustika

tato technika pod sebou ukrývá malování voskem. Na speciální enkaustický papír se maluje pomocí roztaveného vosku. Ten se aplikuje na žehličku či pero. Žehlím tedy maluji. Enkaustická malba díky vosku vyniká stálými a jasnými barvami.

Chrpa malovaná technikou Enkaustik

Polymerové hmoty – modelování

FIMO, Pardo, Cernit a mnoho dalších. V současnosti není již tolik oblíbenou technikou pro dospělé, avšak pro děti je vhodným zpestřením volného času. Z polymerové hmoty, která se dodává ve mnoha barvách je možné vyrobit šperky, postavičky či dekorace. Hmota se potom jen zapeče v troubě a tím ztvrdne.

Série šperků z polymerové hmoty

Quilling, Origami

Těmito technikami tvoříme dílka z papíru. Origami pochází z Japonska a je hlavně o skládání papíru. Quilling je lepení papírových proužků do spirálek a vedle sebe. Při použití různobarevných proužků vznikají skvělé projekty.

Motýlek technikou quilling

 

Textilní transfer

Ten nejjednodušší způsob, jak si ozdobit tričko či polštář, který je dostupný pro každého. Na zvolený textil se přiloží speciální transferový obrázek, který po přežehlení pronikne do tkaniny a po stáhnutí transferového vzoru zůstane na textilii.

Ukázka transferu na polštář