10 kroků na perfektní decoupage

Dárek vyrobený vlastníma rukama má vždy zvláštní hodnotu. Je mnohem osobnější než čokoláda či flaška ze supermarketu. Rád dělávám dárky technikou decoupage, která dokáže vdechnout druhý život starým předmětům (i když občas po akci vypadají ještě starší :D), umožní nazdobit věc přímo dle vkusu a hlavně vznikne vždy unikát.

Jestli přemýšlíte nad tím, že decoupage zkusíte, zde je 10 kroků, jak postupovat za perfektním výrobkem.

1. Volba předmětu k dekorování

Musíte se rozhodnout, co budete dekorovat. Může to být vlastně cokoliv. Pro perfektní výsledek je důležité, aby předmět byl dostatečně kvalitní a v dobrém stavu. Leccos se dá opravit, ale kdybyste chtěli dekorovat talíř, který už nyní máte na dvě půlky, tak to není ono. Udělejte si malý průzkum toho, co můžete pořídit nebo co máte k dispozici a vyberte pro danou situaci nejvhodnější předmět. Velmi oblíbené jsou krabičky na kapesníkykrabičky na čajpodnosy a nejrůznější dřevěné polotovary.

2. Výběr dekoru, stylu a motivů

Dle vlastního vkusu vyberte ubrousekrýžový papír, balící papír nebo cokoliv zajímavého, co můžete lepit na dříve vybraný předmět. V obchodech je většinou na výběr ze široké škály obrázků. V tomto kroku už vaše mysl pravděpodobně přemýšlí, jak bude výsledek vypadat a je to dobře. Motivy a textury je dobré vybírat v podobném stylu. Pokud přímo nemůžete motivy přiložit na předmět, tak jejich velikost alespoň odhadněte. Není nic horšího, než když se vám obrázek zvířátka nevejde a musíte ho lepit přes hranu zrovna v oblasti očí. Ubrousky určitě přežehlete, aby se vám roztáhly na celou svoji plochu.

3. Kvalitní štětec, barvy a lepidlo

Sežeňte si jemný štětec, který vám nevypelichá v průběhu natírání, dále mějte bílou akrylovou barvu, ředitelnou vodou nebo Gesso na podklad a případně další akrylové barvy či lazury, které by se vám mohli hodit. Pokud plánujete dekorovat opravdu velkou věc, například stůl, zásobujte se dostačujícím množstvím lepidla a laku na decoupage.

4. Co chci na konci?

Pečlivě si promyslete, jak bude předmět vypadat, až s ním skončíte. Naplánujte si, kam co umístíte. Věřte svým očím a svému vkusu, bude to super.

5. Podklad je základ

Když budete mít špatný základ, na konci to nedoženete. Nejdříve zkontrolujte předmět, který dekorujete a pokud někde nesedí hrany či je někde mezera, zkuste ji přebrousit a zarovnat. Díry můžete opravit tmelem, stejně tak škrábance. V případě, že chcete nechat přírodní ráz dřeva, tak buďte s tmelem opatrní, lazura ho totiž nepřekryje a vzniknou vám fleky.

Jako podkladová barva se většinou používá bílá matná barva nebo bílé Gesso. Je to z toho důvodu, že motivy po nalepení přebírají částečně barvu podkladu. Zejména ubrousky jsou v tomto problémové. Bílý ubrousek na červeném podkladu bude ve výsledku růžový až červený. V případě, že chcete vytvořit opotřebovaný vzhled obroušením svrchní barvy, použijte jako podklad barvu v kontrastu. Např.: pokud chcete mít výrobek spíše bílý, kde prosvítá růžová barva, tak jako podklad použijte růžovou a tu překryjte bílou.

6. Lepíme kousek po kousku

Nejdřív naneste trochu lepidla na požadovanou plochu a přichyťte si na něj motiv. Než lepidlo zaschne, máte příležitost si motiv srovnat a posunout tam, kam potřebujete. Postupně nalepujte ubrousek nebo rýžový papír kousek po kousku. Natřete plochu pod motivem a štětcem ubrousek či papír přitlačte – lepidlo je tak nanášeno z obou stran. Při lepení ubrousků dávejte pozor, abyste nepoužili příliš mnoho lepidla. Čím víc lepidla, tím víc se ubrousek krabatí a saje vodu a může se vám potom lehce roztrhnout.

7. Neuspěchejte zaschnutí

Postupně nalepte veškeré motivy. Nic neuspěchejte a hlavně počkejte, až lepidlo zaschne. To platí dvojnásob, pokud olepujete více stěn předmětu. Když se totiž přilepí předmět na pracovní plochu, tak strhnete kus motivu a můžete začít znovu.

8. Kamufláž aneb měníme chyby na záměr

Tu a tam chybka anebo nevzhledný okraj nalepeného ubrousku – podobné problémy patří i k perfektnímu projektu. Pokud se nám těmto věcem nedaří předejít, tak je musíme chytře zamaskovat. Drobné chybky osobně nemaskuji, dodávají totiž punc ruční výroby. U velkých chyb je to trochu horší, ty nejraději maskuji překrytím. Buď motivem, nebo tupovací houbičkou s barvou. Razítka jsou také vhodná. Když zvolíte kontrastní barvu, tak se okraj ubrousku či papíru jemně zakryje. Pokud je okraj přibližně rovný, můžete jej překrýt páskou, krajkou nebo jinou rovinnou dekorací. Jakmile člověk posbírá dost zkušeností, naučí se s těmito nedostatky pracovat. 😉

9. Závěrečný lak

Při dokončování je nutné vše zafixovat lakem. Tato fáze dodá celému předmětu rovnoměrný a stejný povrch, zamaskuje drobné nedostatky a lze jím dekorovaný předmět posunout o úroveň víš. Dávejte pozor, ať lak nepokazíte, přece si nechcete zničit téměř hotové dílko. Před závěrečným lakem můžete také použít krakelovací lak, který slouží k vytvoření prasklin v laku. Praskliny vznikají náhodně, ale často lze určitou složkou laku ovlivnit jejich četnost, buďte proto trpěliví. Krakelováním vzniká starý, opotřebovaný vzhled.

10. HOTOVO!

Vaše dílko nezapomeňte vyfotit a pochlubit se s ním na internetu nebo kamarádkám mezi řečí. Rozhodně se nebojte kritiky. Názory jiných tvořílků a lidí jsou nejlepším způsobem, jak se můžete ve své tvorbě posouvat dál a dál.

Děkuji, že jste dočetli až sem. Věřím, že pokud jste hledali jak postupovat a jak začít s technikou decoupage, nyní už víte jak na to!

Za Tvořílci.cz Martin Ondra