Decoupage na školním zápisníku – návod

decoupage na zápisníku

Ať už se nám to líbí nebo ne, nový školní rok se blíží. Pokud máte v rodině menší školačku, určitě jí uděláte radost originálně ozdobeným zápisníkem. Návod, který jsem připravila je pro Vás návrhem a ukázkou různých možností jak zápisník ozdobit, jistě sami přijdete na spoustu dalších nápadů a upravíte ho tak přímo na míru vaší školačce.

Materiál a pomůcky.

Sešit Kraft s pevnými deskami o velikosti A5, rýžový papír A4 Standard Fashions, rýžový papír A4 Proužky růžové a modré, bílé gesso, štětec, lepidlo vhodné na decoupage a hobby lepidlo na papír, dva kusy fotokartonu 300g slámově žluté barvy, tužku, kovové pravítko, skalpel, nůžky, černý fix, transparentní razítka D206 Kalendářní měsíce a dny, razítka s abecedou, razítka Ozdobné štítky, razítkovací polštářek černé barvy, akrylový blok, prádlovou gumu, růžovou washi pásku, prázdnou čtvercovou  obálku,  různé memo bločky (lepítka), malé pravítko.

materiál

Návod:

  1. Nejprve si připravte vnitřní pevné desky z fotokartonu 300g slámově žluté barvy tak, že arch vložíte do sešitu a tužkou obkreslíte stránku desek sešitu.  Podle obrysu je vystřihněte. Takto si připravte dvě vnitřní strany.
  2. Vnější strany desek natřete bílým gessem. Po uschnutí nátěru nalepte lepidlem na decoupage na přední stranu zápisníku rýžový papír s motivem Standard Fashions, na zadní stranu nalepte rýžový papír s proužky. Přebytky rýžového papíru odstřihněte, popř. odtrhejte a drobné zbytky papíru po odtržení vlepte na vnitřní strany desek.
  3. Nyní si připravte prádlovou gumu, která bude tvořit jednak úchytku tužky či pera a jednak pásku na uzavření zápisníku. Na úchytku si odstřihněte 6cm gumy, na pásku 40cm gumy. Na vnitřní straně zadní desky zápisníku si odměřte shora 10 cm a přilepte gumu, která bude tvořit úchytku tak, aby po jejím ohnutí přesahovala přes hranu desky 1,3cm. Pokud budete chtít do úchytky vkládat silnější propisku, je nutné rozměr úchytky upravit. Gumu přilepte druhým koncem k již přilepené části a vytvořte tak z gumy „smyčku“ na vložení tužky.  Pásku na uzavření zápisníku přilepte tak, že ji přilepíte asi 1cm od okraje hrany desek kousek nad úchytkou tužky, zbytek gumy volně protáhněte pod zadní stranou desek a opět přilepte zbývající část gumy na vnitřní straně desek (tak, jak je vidět na obrázku). Gumu příliš nenapínejte, ale nesmí být ani volná.
  4. Vnitřní desky polepte připravenou stránkou z fotokartonu. Připravte si obálku, kterou ozdobíte zadní stranu desek. Může být použita na fotografie kamarádek, na tajná přání nebo na předsevzetí. Obálku vlepte na zadní vnitřní stranu desek.
  5. Vnitřní přední stranu desek dozdobte memo bločky, popř. vytvořte z bílého papíru kapsičku na malé tenké příruční pravítko.
  6. První list zápisníku doplňte vkládacím rámečkem pro fotografii školačky nebo jejího maskota či oblíbeného idolu.
  7. Postupně doplňte stránky nápisy jednotlivých měsíců, ozdobte je razítky s kalendářními dny a ozdobnými rámečky. Nebo můžete toto dozdobení ponechat na obdarované školačce.
  8. Na závěr polepte hřbet zápisníku dekorační washi páskou.
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *