Pohádkový domeček pro vílu – návod

domeček pro vílu

Máte v rodině malou holčičku, která má ráda pohádky? Určitě ji uděláte radost malou dekorací, domečkem pro pohádkovou vílu. Popřípadě ji můžete k výrobě domečku přizvat. Samozřejmě Vám s výrobou domečku může pomoci i mužská část rodiny, pokud budou pánové chtít. A podle věku pomocníků můžete přizpůsobit výrobu, kterou můžete hodně zjednodušit nebo naopak zdokonalit a více „vyšperkovat“, každá iniciativa a vylepšení je při výrobě domečku vítáno.

Pokud se budete držet mého návodu, budete potřebovat:

roličku od toaletního papíru, tužší karton (třeba ze staré krabice) o velikosti 13x15cm, barevné papíry o nižší gramáži (80g – 135g/m2) v barvách bílé, červené, světle zelené, tmavě zelené a černé, krajkovou stužku, šablonu s motivem cihlové nebo kamenné zdi, kousek drátku popř. ketlovací nýt, párátka nebo špejle, akrylové barvy – bílou, kaštanovou, zemitou hnědou, korálovou, okrovou, jedlově zelenou, olivovou, šedou. Sněhovou pastu v tubě, kousek polystyrenu, nůžky, tužku, pravítko, pinzetu, řezací skalpel, kleště, štětec, tupovací houbičku, oboustrannou lepící pásku a tekuté lepidlo.

pomůcky k výrobě

Nejdříve si na ruličce od toaletního papíru udělejte nástřihy, kterými se hotový domeček přilepí ke kartonu. Nástřihy udělejte cca 2cm od okraje a ohněte je směrem ven.

nástřih ruličky

Ruličku nyní natřete bílou akrylovou barvou.

Pomocí šablony, akrylových barev a tupovací houbičky vytvořte na ruličce cihlovou zeď. Já jsem na motiv cihel použila akrylové barvy v odstínech korálové, kaštanové a zemité hnědé barvy. Barvy se místy vzájemně překrývají, nanášela jsem je od horního okraje, a to od nejsvětlejšího odstínu (korálové) po nejtmavší (zemitou hnědou).

vytvoření efektu zdi

Základ domečku je hotov a nyní vyrobte dveře a okna. Já jsem k výrobě použila párátka, pro zjednodušení je možné vyrobit dveře i okna z papíru.

Pro výrobu dvěří si připravte párátka o těchto rozměrech 2x5cm, 2×4,9cm, 2×4,8cm, 2×4,7cm, 2×4,6cm a 2×4,5cm. Poskládejte si je vedle sebe tak, aby horní část dveří vytvářela oblouk. Párátka k sobě spojte pomocí oboustranné lepicí pásky. Pomocí této pásky potom dveře přilepíte na základ domečku.

dveře z párátek

Výroba okénka je popsána ve třech krocích. Nejprve si připravte základ okna z černého papíru. Vystřihněte si obdélník o velikosti 4×2,5cm. Ze zbytku krajkové stuhy si vyrobte záclonky. Nalepte je na černý papír, buď ze šikma jako to mám já, nebo jen shora, popř. přes celou plochu papíru. Přesahující zbytky krajky odstřihněte podle tvaru okna. Trošku složitějí je výroba dřevěného rámu okna, a to proto, že musí být mírně do obloučku, aby se dalo přilepit na válcový tvar základu domečku. Proto je nutné z párátek či špejlí vyříznout tenký plátek dřeva, který bude pružný. Na střed (kříž) okna budete potřebovat párátka o délce 3,8cm a 2,3cm. Na rámy 2x 4cm a 2×3,3cm. Buďte při této práci s ostrým řezákem opatrní, pokud si nevěříte, vyrobte raději rám okna ze silnějšího hnědého papíru.

výroba okénka

Teď nalepte na základ domečku dveře. Okolo dveří vytvořte pomocí sněhové pasty v tubě „futra“ neboli zárubeň. A také práh. Sněhová pasta se mi zdála na tyto práce nejlepší, protože je hrubozrnná a připomíná zdivo.

nalepení dveří

Na základ domečku nalepte okno. Vzhledem k oblému tvaru domečku budete muset po nalepení okno chvíli držet, protože má tendenci pružit a odlepit se. Ale nebude to trvat dlouho, stačí pár minut, cca 2-3 minuty. Pokud jste okno vyrobili z papíru, bude jeho nalepení rychlejší.

nalepení okna

Z bílého papíru vytvořte základ stříšky. Vystřihněte si půlkruh o průměru 11cm. Potom jeho stočením vytvořte kužel, který slepíte k sobě a ten přilepte tekutým lepidlem na horní část domečku.

základ stříšky

Z červeného papíru si vystříhejte cca 40ks květinových lístků přibližně o rozměru 3×1,5cm. Tento rozměr není nutné dodržet, pokud uděláte lístky užší, budete jich na nalepení jen potřebovat o něco víc.

květinové lístky

Přes tužku okraj květinového lístku mírně zvedněte. Lístky lepte tak, aby ten následující vždy předchozí lístek kousek překrýval.

lepení stříšky

Lísky nalepte dokola kolem celé stříšky. Potom pokračujte druhou a třetí vrstvou, každou nalepte vždy o kousek výš, blíž špičce stříšky. Z tmavě zeleného papíru si vystříhejte kališní lístky. Budou o velikosti cca 3×0,8cm a budete jich potřebovat asi 15ks. Nalepte dokola jednu vrstvu. Potom si vyrobte stejné kališní lístky ze světle zelené barvy a nalepte jejich druhou vrstvu.

výroba stříšky

Nyní vyrobte kalich a stonek květu. Na stonek budte potřebovat buď ketlovací jehlu nebo kousek drátku a proužek světle zeleného papíru. Papír okolo drátku omotejte a přilepte. Stonek trošku ohněte. Na kalich si vystřihněte ze světle zeleného papíru půlkruh o průměru 4cm. Půlkruh 2x přeložte k sobě a vystřihněte jednotlivé lístky tak, jak je to vidět namalované na obrázku.

zakončení střechy

Z půlkruhu vytvořte kornout, do jeho středu vlepte vyrobený stonek. Kalich nalepte na vrchol stříšky domečku. Ze zbytku párátka vyrobte kliku a nalepte ji na dveře. Domeček nalepte na kraj kartonu tak, aby před dveřmi byla větší část kartonu volná.

domeček

Okolo domečku a na zbytek kartonu naneste štětcem nebo špachtlí sněhovou pastu. Zakryjí se tak nástřihy, kterými je domeček přilepen ke kartonu a vytvoří se základ trávníku a chodníčku.

tvorba okolí domečku

Nyní vytvořte trávník v okolí domečku. Plochu pomalujte dvěma odstíny zelené barvy tak, aby se nepravidelně překrývaly. Před dveřmi vytvořte pískový chodníček okrovou barvou. Chodníček olemujte nalepením kamínků, které vytvořte z kuliček polystyrenu a nabarvěte je šedou barvou.

domeček pro vílu

Domeček je hotov. Pokud vlastníte vyřezávací strojek a vyřezávací šablonu ve tvaru víly, můžete k domečku ještě přidat letící vílu, tak jak je to vidět na náhledovém obrázku.

Z papíru vyřízněte vílu 2x a mezi tyto dva výřezy vlepte kousek tenkého drátku. Ten potom vpíchnete do kartonu.

 

US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *