Vánoční medové perníčky – recept

perníčky

Předvánoční období si bez pečení perníčků nedovedu představit. U nás se vždy pekly už týden před Mikulášem, protože se tradičně dávaly do mikulášských balíčků. V rodině si předáváme recept na medové perníčky už spoustu let. A velkou výhodou tohoto receptu je, že perníčky jsou po upečení měkké a dají se hned jíst. Proto se v době, kdy děti byly malé pekly jednou před Mikulášem a podruhé  ještě týden před Štědrým dnem. Dnes se s Vámi o náš recept na medové perníčky podělím.

Suroviny na těsto:

650 g hladké mouky dvounulky

250 g mletého cukru

4 celá vejce

100g Hery

3 polévkové lžíce tekutého medu

1 zarovnaná polévková lžíce mleté skořice

2 kávové lžičky perníkového koření

1 kávová lžička jedné sody

pokud chcete mít perníčky tmavší, můžete přidat 1-2 lžičky kakaa

a 1 žloutek na potírání upečených perníčků

Suroviny na polevu ke zdobení:

2 bílky

400 g 2x přesátého mletého cukru

1 kávová lžička citronové šťávy (nalitá přes sítko)

Postup:

  1. Suroviny si připravte alespoň dvě hodiny před zpracováním na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu.
  2. Jedlou sodu, skořici a perníkové koření (popř. kakao) smíchejte s hladkou moukou.
  3. Přidejte mletý cukr, změklou Heru a vejce.
  4. Těsto můžete připravit ručně na vále nebo v robotu.
  5. Jakmile je těsto trochu promíchané přidejte tekutý med.
  6. Pokud je to potřeba, je možné přidat na závěr lžíci vlažné vody.
  7. Pokud těsto mícháte v robotu, po jeho vyjmutí ho ještě na vále ručně zpracujte, zabalte poté do potravinářské fólie a ponechejte do druhého dne v chladničce odpočinout.
  8. Druhý den z těsta vyváleného na cca půl cm tlustou placku vykrajujte tvary, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Tvary maličko nabydou, nedávejte je těsně vedle sebe.
  9. Perníčky pečte v elektrické troubě při teplotě 200°C cca 7-10 minut. Pečení je nutné hlídat, plech vyndejte z trouby, jakmile tvary začnou na okrajích tmavnout. Doba pečení může být různá podle tloušťky těsta a také podle typu trouby. Ihned po vyndání plechu z trouby perníčky potřete rozšlehaným žloutkem, aby byly krásně lesklé.
  10. Perníčky nechejte vychladnout a poté je zdobte bílkovou polevou.
  11. Polevu jsme dříve připravovali ručně, šlehání trvalo až hodinu. Dnes už polevu šleháme v robotu, ale ručně připravovaná poleva je určitě dokonalejší. Při šlehání v robotu použijte nejnižší stupeň. Hotová bílková poleva musí krásně držet tvar. Polevu je možné barvit potravinářskými barvami, doporučuji tekuté barvy, stačí přidat jen maličko. Polevu pro zdobení naplňte do zdobícího sáčku s tenkým aplikátorem.
  12. Dobrou chuť a šťastné Vánoce.
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *