Decoupage

Je velmi populární technika vytváření obrázků a polepování různých předmětů, kterou zvládne každý. K polepování můžeme použít ubrousky, papíry na decoupage, ale také balící papíry, výstřižky z časopisů apod. Polepit můžeme v podstatě jakýkoliv povrch – květináče, dřevěné rámečky, kartonové krabice, plechové konve, keramiku, svíčky a také některé druhy plastů a dokonce i textil. K lepení se používají speciální lepidla, které se liší podle povrchu na který lepíme. Jsou to vinylová lepidla, která mají tu vlastnost, že po zaschnutí zprůhlední, což je důležité, protože lepidlo se natírá i na obrázek. Pokud chceme hotový nazdobený výrobek umývat, měli bychom ho přetřít vodou ředitelným lakem.

Při použití ubrousků (používáme vždy jen poslední vrstvu) je důležité, by podklad byl bílý nebo velmi světlý, protože skrz ubrousek, který je velmi tenký může podklad prosvítat. Pokud chcete lepit ubrousky na tmavý povrch, je nutné si předtím povrch podbarvit světlou barvou.

Postup výroby obrázku s motivem z ubrousku

Potřebujeme – ubrousek třívrstvý (použijeme jen horní vrstvu a zpravidla ¼ ubrousku), rámeček s bílou sololakovou deskou, lepidlo na decoupage, akrylovou barvu tmavou a světlou, krakelovací lak, pečící papír, žehličku.

Z rámečku vyjmeme bílou sololakovou desku a natřeme ji tenkou vrstvou lepidla na decoupage. Zatímco bude schnout, natřeme si rámeček tmavou akrylovou barvou na těch místech, kde chceme mít prasklinky, zpravidla v rozích rámečku.

Po zaschnutí lepidla na sololakové desce, můžeme přiložit na desku ubrousek (poslední vrstvu s motivem). Překryjeme ji pečícím papírem a přežehlíme žehličkou nastavenou na bavlnu. Povrch tak bude hladký .

Po zaschnutí akrylové barvy na rámečku můžeme nanést na tato tmavá místa krakelovací lak. Lak nanášíme směrem vodorovným a po jeho zaschnutí nanášíme svisle horní světlou akrylovou barvu. Při nanášení vrchní akrylové barvy musíme postupovat rychle, lak praská téměř okamžitě. Nevracíme se zpět, prasklinky by se poškodily. Pokud se nezdaří tah štětcem, je lepší počkat až barva zaschne a teprve potom ji opravit domalováním. Pokud chceme touto metodou zdobit např. květináče, je nutné je dobře nalakovat, a to i zevnitř, aby nenasákly vodu.

Po dokonalém zaschnutí vložíme dekorovanou sololakovou desku zpět do rámečku. Obrázek je hotov.

US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *