Perníčky peču a zdobím už od svých 21 let. Kouzlu perníkaření jsem propadla po návštěvě výstavy perníčků. Přinesla jsem si odtud i svůj první recept. Časem jsem vyzkoušela několik receptů, až jsem nakonec zůstala u jednoho, který jsem trošičku přizpůsobila svým zvykům a chutím. A podle tohoto receptu peču perníčky už téměř 20 let. Kdo chcete, můžete ho vyzkoušet, ráda se s vámi o něj podělím:
65dkg hladké výběrové mouky
25 dkg mletého cukru
3 – 4 polévkové lžíce medu
4 celá vejce
polévková lžíce mleté skořice
kávová lžička sody
půlka Hery
2 kávové lžičky perníkového koření
2 kávové lžičky kakaa
Zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Čím déle, tím lépe. Já obvykle udělám jeden den těsto a druhý den peču. Perníčky peču při 160 -175°C cca 6-8 minut. Ihned po upečení je potírám rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé.
Poleva: Na 1 bílek 20 dkg 2x přesitého moučkového cukru, 1 káv.lžička octa. Třít do zhoustnutí.
A tady je malá ukázka již nazdobených perníčků:
Vlaďka