Perníčky k Mikuláši

Perníčky peču a zdobím už od svých 21 let. Kouzlu perníkaření jsem propadla po návštěvě výstavy perníčků. Přinesla jsem si odtud i svůj první recept. Časem jsem vyzkoušela několik receptů, až jsem nakonec zůstala u jednoho, který jsem trošičku přizpůsobila svým zvykům a chutím. A podle tohoto receptu peču perníčky už téměř 20 let. Kdo chcete, můžete ho vyzkoušet, ráda se s vámi o něj podělím:

65dkg hladké výběrové mouky

25 dkg mletého cukru

3 – 4  polévkové lžíce  medu

4 celá vejce

polévková lžíce mleté skořice

kávová lžička sody

půlka Hery

2 kávové lžičky perníkového koření

2 kávové lžičky kakaa

Zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Čím déle, tím lépe. Já obvykle udělám jeden den těsto a druhý den peču. Perníčky peču při 160 -175°C cca 6-8 minut. Ihned po upečení je potírám rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé.

Poleva: Na 1 bílek 20 dkg  2x přesitého moučkového cukru, 1 káv.lžička octa. Třít do zhoustnutí.

A tady je malá ukázka již nazdobených perníčků:

Perníčky 2008
Perníčky 2008
Perníčky 2009
Perníčky 2009

Vlaďka

US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *