Startovací sada Decoupage – rámeček na fotografii

Tento příspěvěk je zejména pro čtenáře, který začínají s technikou decoupage a buď si pořídili startovací sadu v našem online obchůdku nebo ji dostali darem. Jednoduše Vám popíšeme způsob, kterým doporučujeme začít, aby se Vaše dílko vydařilo. Nemusíte to brát tak, že všechny kroky musíte dělat. Každý začátek je hodně o zkoušení různých cest a metod. Je na vás abyste si našli zrovna tu cestu, která vás bude nejvíce bavit nebo bude nejsnazší nebo vám vždy zaručí jedinečný výsledek.

Nejprve lehce o technice decoupage:

Decoupage známá také jako ubrousková technika je způsob dekorování jakéhokoliv předmětu množstvím rozřezaných, stříhaných nebo vytrhaných motivů.  Na předmět se aplikuje lepidlo a následně se na něj lepí ubrousek, rýžový papír, decoupage papír nebo v některých případech i nejrůznější dekorace dřevěné, plastové či kovové.  Nejčastější příklad decoupage je, že se zdobí dřevěný polotovar ubrouskem či rýžovým papírem a vše se následně zalakuje.

Sada na decoupage obsahuje:

  • Dřevěnou destičku velikosti A5
  • Rýžový papír A4 od firmy ITD (modrý nebo růžový odstín dle sady)
  • 50ml lepidlo a lak na decoupage
  • 50ml akrylovou barvu „slonová kost“
  • štětec
  • tento návod

Doporučujeme postupovat následujícími kroky:

  1. Obruste drobné nerovnosti na dřevěné destičce pomocí smirkového papíru. To proto, aby papír či ubrousek co nejlépe přilnul na povrch.
  2. Čelní stranu destičky natřete akrylovou barvou ve světlém odstínu. Slonová kost se hodí, ale může se používat bílá, krémová či máslová. Pamatujte, že nalepený ubrousek či rýžový papír přebírá trochu podkladové barvy, kvůli průsvitnosti. Když byste tedy použili růžovou – to co je na rýžovém papíru nebo ubrousku bílé bude po nalepení na povrch více růžové než bílé. Štětec omyjte ve vodě, abyste jej mohli zase použít.
  3. Vystřihnout nebo vytrhat motiv z rýžového papíru, který bude nalepen na destičku. Rovné stříhané okraje jsou dobré zarovnat s nějakou hranou. Vytrhání zase způsobí, že motiv lépe splyne s podkladem.
  4. Po uschnutí barvy naneste na čelní stranu destičky tenkou vrstvu lepidla+laku pro decoupage. Nanášet můžete štětcem. Lepidlo je ředitelné vodou, takže jej po skončení snadno vyčistíte.
  5. Přiložit motiv z rýžového papíru lícem nahoru a shora od středu motivu rýžový papír přitlačit pomocí štětce namočeným v lepidle+laku pro decoupage. Motiv je také možné přilepit na destičku nažehlením přes pečící papír.
  6. Okraje, které zůstaly nepokryté rýžovým papírem, je možné dolepit rýžovým papírem ve stejné či kontrastní barvě, přetřít či natupovat je akrylovou barvou tmavšího odstínu nebo kraje přelepit okrasnou papírovou či textilní stuhou.
  7. Do rámečku je možné na závěr nalepit fotografii vystřiženou tak, aby přesně pasovala do oválného rámečku. 
  8. Poté je možné ještě celý rámeček přetřít  lepidlem+lakem nebo závěrečným průhledným lakem či pošplíchat lakem ve spreji.
  9. Máte hotovo! Nyní si tuto dekoraci můžete vystavit na vaše oblíbené místo, případně doplnit o závěsný háček a pověsit.
Hotová destička s rámečkem na fotografii
Hotové dílko z modré sady
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *