Kartonáž

Kartonáží nazýváme vytváření různých výrobků při použití papíru, lepidla a kartonu. Mohou to být různé krabičky, desky, záložky, obaly na notesy a knihy, rámečky na fotografie apod.

Zhotovení jednoduchého rámečku na foto

Potřebujeme 2x karton o rozměru 19 x 24 cm, 2 kartonové proužky o velikosti 1,5 x 24 cm, 1 kartonový  proužek o velikosti 1,5 x 16 cm na vyztužení rámečku, pravítko, odlamovací nůž, lepidlo na papír (např. Duvilax), tužku, štětec, kousek stužky  a papír nebo knihařské plátno.

Začneme tím, že si v jednom z kartonů o rozměru 19 x 24 cm vyřízneme střed rámečku, a to tak, že si naměříme od kraje vzdálenost 5 cm. Tím vznikne střed na fotografii o velikosti 9 x 14 cm. Nyní na podkladový karton o velikosti 19 x 24 cm (nevyříznutý) přilepíme na kraje tří stran výztuhové proužky  – jeden o velikosti 1,5 x 16 cm a na dvě protilehlé o rozměrech 1,5 x 24 cm. Z papíru nebo knihařského plátna si vystřihneme obdélník o rozměrech 20,5 x 25,5 cm. Papír nebo plátno natřeme lepidlem a rámeček z kartonu s vyříznutým středem přilepíme na tento papír (plátno), tak, aby byl umístěn ve středu papíru a po stranách zůstaly okraje papíru v šířce 1,5 cm. Rohy papíru potom šikmo sestřihneme. Okraje ohneme a přilepíme k rámečku. Vnitřní část papíru vystřihneme tak, aby opět zůstal okraj o šíři 1,5 cm, který v rozích nastřihneme, ohneme dovnitř a přilepíme. Povrch rámečku z lícové strany opatrně uhladíme, např. měkkým hadříkem, aby byl dokonale hladký. Potom k rámečku přilepíme podkladový karton, zatížíme a po zaschnutí zasuneme otvorem v horní části rámečku fotografii.  Na zadní stranu rámečku můžeme připevnit stužku na zavěšení rámečku na zeď.

Kartonáž - vlčí mák
Kartonáž - vlčí mák
Kartonáž - Štěně
Kartonáž - Štěně
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *