Předgutovaný šátek

Pro  začátečníky s technikou malování na hedvábí jsou velice vhodné  předguttované polotovary, které se dají vybarvovat jako omalovánky. Místo rámu lze použít vyšívací bubínek nebo polystyrenovou krabici od potravin, na kterou připevníme šátek pomocí špendlíčků.

Potřebujeme:
šátek s předgutovaným motivem
barvy na hedvábí zažehlovací: podle zvoleného motivu
rám  k napnutí šátku – při malování se nesmí hedvábí dotýkat podložky (poslouží nám i podomácku vytvořený rám ze čtyř hranolků cca 50×100 cm velký nebo větší polystyrenová krabice)
efektová sůl (lze ji nahradit hrubozrnou kuchyňskou solí)
špendlíčky nebo drápky k uchycení

Postup:
Nejprve si šátek vypereme ve vlažné vodě, aby jsme ho zbavily případné apretury. Odpářeme visačku, barva by nám z ní vzlínala zpět do šátku. Malovat můžeme na suchý i na lehce vlhký šátek. Šátek si přichytíme do rámu, hedvábí se nesmí dotýkat žádné podložky. U předgutovaného šátku můžeme malovat i po částech, nemusíme tedy mít velký rám, stačí si napnout do rámu např. jen ¼ šátku. Při  postupném posouvání vždy vyčkáme až je barva na námi vymalované ¼ zcela suchá. Potom teprve můžeme šátek na rámu posunout a vybarvovat další díl. Pro případ, že bychom omylem ukápli barvu na nesprávné místo, tak  si připravíme nádobku s čistou vodou a štětečkem, a ihned po prosáknutí barvy na místa, kde ji nechceme mít, barvu vodou zředíme a ubrouskem odsajeme. A nyní se pustíme do vybarvování. Začínáme nejdříve s nejmenšími plochami. Je možné vybarvovat přímo suché hedvábí a do světlé barvy zapouštět tmavší odstín. Nebo si můžeme plochu navlhčit čistou vodou a barvu zapouštět do vlhkého hedvábí. Pozor, s vodou to nesmíme přehnat. Po vybarvení menších dílků motivu přistoupíme k malování větších dílků a nakonec k vymalování zbývající velké  plochy (zpravidla tvoří pozadí). Větší plochy malujeme vždy od jednoho rohu a postupujeme tak, abychom nenechávali barvu zaschnout. Opět je lepší si hedvábí navlhčit. Jakmile nabarvíme část plochy nasypeme na ni místy efektovou sůl, která tím, že vysaje část barvy vytvoří zvláštní efekt, kterému říkáme solná technika. Po důkladném zaschnutí opatrně a důkladně odstraníme sůl a šátek  z rubové strany zažehlíme. Před zažehlením si hedvábí podložíme čistým plátnem. Zažehlujeme žehličkou nastavenou na bavlnu bez napařování asi 2 minuty. A šáteček je připraven k nošení.

Ukázka nazdobeného předguttovaného šátku
Ukázka nazdobeného předguttovaného šátku
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *