Akce „setkání s papírovou krajkou“

Druhého setkání Klubu Tvořílků, tentokrát s papírovou krajkou, se zúčastnily Avad, R.a.d.y.s, mirkajerab a já (Fin251). Vyzkoušely jsme si práci s různými pomůckami, především s originálními pomůckami zn. Pergamano. O zkušenosti, které jsme takto získaly, se s Vámi podělíme. Podívejte se na fotografie ze setkání a také na fotečky našich výrobků:

Děrování
Avad děruje hrotem šipka
Děrování
Jiný pohled na děrování

Při děrování otvorů potřebných k vystřižení křížků jsme používali základní mřížku a dírkovač hrot šipka. Pauzovací papír jsme si vždy přichytili maskovací lepící páskou, aby nedošlo k posunutí pauzáku.

Vystřihování
Avad vystřihuje křížky

Po proděrování díreček vystřihovala Avad vzor z křížků. Při vystřihování je důležité pauzovací papír při každém střihnutí pootočit, a vystřihovat vždy ze stejného směru. Na vystřihování jsme vyzkoušeli Perga řezač-střihač a všechny jsme  práci s  ním ocenily.

Přáníčko
Velikonoční přáníčko od Avad

A toto je přáníčko, které si Avad vyzdobila vystřihováním křížků.

Zkoušeli jsme také práci s mřížkami multigrid.

Motýl
Motýl pomocí mřížky multi grid 17

Při práci s těmito mřížkami je důležité dodržet následující postup. Nejprve si vytvoříme měkkou podložku, třeba složením flanelového hadříku. Na ni položíme mřížku. Na mřížku dáme pauzovací papír a přichytíme ho k mřížce maskovací páskou. Pomocí embossingové tyčinky (nebo háčku) si vytlačíme místa, která chceme mít „protlačená“.  Potom mřížku s pauzákem vyměníme. Nyní bude pauzovací papír na měkké podložce (doporučuji vyšší vrstvu nebo pěnovou podložku), kovovou mřížku umístíme na pauzák tak, aby nám přesně pasovala na vytlačené motivy. Opět si mřížku přilepíme k pauzáku proti posunutí. Pomocí dírkovače proděrujeme požadované motivy – otvory v mřížce nás vedou. Nakonec můžeme některé z motivů vystříhat.

Práce s mřížkou
Avad zkouší pracovat s mřížkou

A tady je výsledek – přáníčko:

Přáníčko
Přáníčko s motýlem od Avad

R.a.d.y.s vytvářela technikou papírová krajka obrázek.

Vytlačování vzoru
R.a.d.y.s vytlačuje linku vzoru embossingovou tyčinkou
Obtahování vzoru
Zde R.a.d.y.s obtahuje linku vzoru bílým gelovým perem
Vybarvování
R.a.d.y.s vybarvuje

Při vybarvování obrázků a přáníček jsme použily akvarelové pastelky. Po vybarvení pastelkami se barva sjednotí štětcem malinko namočeným ve vodě. Je nutné si dát pozor, aby Vám na pauzovací papír voda neukápla. Ve velkém množství voda pauzáku neprospívá a pokroutil by se Vám.

A takto vypadá hotový obrázek od R.a.d.y.s:

Obrázek
Obrázek od R.a.d.y.s

Já (Fin251) jsem si vytvořila jedno velikonoční přáníčko a začala jsem pracovat na hodinách, které si dělám pro sebe do kuchyně.

Přání
Velikonoční přáníčko
Práce na hodinách
Práce na hodinách
Hodiny-polotovar
Hodiny-polotovar

Teď zbývá jen celé hodiny vyříznout, podložit velurovým papírem a přimontovat hodinový strojek. Jakmile budou hodiny hotové s fotečkou se určitě pochlubím.

Mirkajerab přišla na setkání později, ale stačila vytvořit přáníčko a vyzkoušet si vystřihování křížků.

Přání
Přáníčko od mirkajerab

Pokud byste měli chuť se v Brně některých našich setkání Klubu tvořílků zúčastnit, napište nám vzkaz:  tvorilci@tvorilci.cz.

US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *