Porovnání decoupage papírů

decoupage papíry

Často se nás lidé ptají jak správně používat decoupage papíry a které jsou nejlepší. Proto jsme se rozhodli decoupage papíry podrobit zkoušce a pomoci vám tak při jejich výběru a použití.

Papíry značky Craft Consortium

Parametry:

  • Velikost jednoho kusu papíru je 35x40cm, prodávají se po 3ks v papírovém obalu složené na velikost 17,5x10cm.
  • Gramáž výrobce neuvádí, dle mého odhadu se pohybuje mezi 20 až 30 g/m2.
  • Vlastnosti papírů: jsou pevné, hladké, na dotyk velmi příjemné.
  • Lepení je možné provádět jak na sucho, tak i s navlhčeným papírem. Je vhodný i pro decopatch (tj. lepení natrhaných papírů různě přes sebe po celé ploše zdobeného předmětu).

Pracovní postupy a vyhodnocení:

Vzhledem  k tomu, že je papír nižší gramáže, před lepením ho namáčím ve vodě jen pár sekund. Poté ho vyjmu a položím na papírovou utěrku. Druhou papírovou utěrkou poťupkáváním odsaji z papíru přebytečnou vodu. Na předměty nejprve nanesu tenkou vrstvu lepidla, poté papír položím na toto natřené místo a od středu štětcem papír uhlazuji. Na štětec moc netlačím. Papír krásně přilne (i na dřevěný reliéf), nevznikají téměř žádné bublinky či záhyby. Papír se netrhá. Po uschnutí je papír vyrovnaný, drží dobře po celé ploše. Okraj papíru téměř splyne s okolím, kraj papíru je skoro neznatelný. Po nanesení dvou vrstev závěrečného laku není přechod znát. Při zkoušení lepení tohoto papíru bez namáčení také nejprve na předměty nanesu tenkou vrstvu lepidla. Na ni přiložím papír a na sucho prsty od středu uhlazuji. Nakonec si pomáhám štětcem namočeným v lepidle, jde to o něco lépe, přesto zůstávají na koncích papíru drobné záhyby. Papír musím lehce nadzdvihnout a při okrajích ještě nanést lepidlo. Po uschnutí se menší záhyby vyrovnají.

Papír značky Finmark

Parametry:

  • Velikost jednoho kusu papíru je A4 (210x297mm), prodávají se po 1ks
  • Gramáž 100 g/m2.
  • Vlastnosti papíru: je pevný, hladký, připomíná lesklý křídový papír.
  • Lepení je možné provádět jak na sucho, tak i s navlhčeným papírem. Na decopatch vhodný není.

Pracovní postupy a vyhodnocení:

Motivy z tohoto papíru vystřihuji. Vzhledem k jeho vyšší gramáži ponechávám papíry namočené ve vodě déle, asi půl minuty. Potom papír lehce osuším papírovou utěrkou. Na předměty, které jsou opatřeny tenkým nátěrem lepidla přiložím tento navlhčený papír a štětcem ho vyhladím. Papír krásně přilne ke všem povrchům, které mám připravené (dřevo, sklo, keramika, plast). Bohužel na dřevěný reliéf nalepit nejde. Lepení bez namáčení jde dobře, nevznikají žádné bublinky či záhyby. Papír dobře drží po celé ploše. Bohužel malou nevýhodou je, že okraje papíru jsou znatelné. Bude se tedy více hodit při použití na celou rovnu plochu např. krabičky nebo při překrytí jeho okrajů okrasným rámečkem. Je vhodný spíše na rovné plochy.

Papír ITD classic

Parametry:

  • Velikost jednoho kusu papíru je A4 (210x297mm), prodávají se po 1ks
  • Gramáž 60 g/m2.
  • Vlastnosti papíru: je pevný, hladký, mírně lesklý.
  • Lepení je možné provádět jak na sucho, tak i s navlhčeným papírem. Na decopatch se použít dá, ale osobně bych volila spíše papír nižší gramáže.

Pracovní postupy a vyhodnocení:

Z tohoto papíru motivy také vystřihuji. Papír namáčím jen několik sekund, ne více než 10. Po vyjmutí z vody hned vysouším papírovou utěrkou a přikládám na předměty natřené lepidlem. Lepení jde dobře, papír krásně přilne k předmětům. Podařilo se mi ho nalepit i na dřevěný reliéf, s výsledkem ale úplně spokojená nejsem. K lepení na plasticky tvarovaný povrch tento papír moc vhodný není. Při lepení bez namáčení jde vše hladce, papír krásně přilne a drží na všech površích.

Papír ITD soft

Parametry:

  • Velikost jednoho kusu papíru je A4 (210x297mm), prodávají se po 1ks
  • Gramáž 40 g/m2.
  • Vlastnosti papíru: je pevný, hladký, velmi jemný.
  • Lepení je možné provádět jak na sucho, tak i s navlhčeným papírem. Na decopatch se hodí.

Pracovní postupy a vyhodnocení:

Papír působí velice křehce a tence, ale je pevný. Papír namáčím jen na jednu, dvě sekundy a hned po vyjmutí z vody ho vysouším papírovou utěrkou. Přiložím motivy na různé předměty natřené lepidlem. Štětcem namočeným v lepidle papír od středu ke krajům vyhlazuji. Papír krásně přilne k předmětům a při lepení na dřevěný reliéf se mi zdá výsledek nejlepší. Okraj papíru krásně splývá s okolím. Při lepení bez namáčení se mi papír nedaří zcela vyhladit, vzniklo pár  záhybů. Ale jen na dřevě. Na skle i keramice jsem tento problém neměla. Po uschnutí se však záhyby téměř vyrovnaly.

Závěr:

Při porovnávání decoupage papírů jsem došla k závěru, že je rozhodně lepší papíry před lepením navlhčit popř. namočit (pokud jsou vyšší gramáže). A osobně preferuji spíš práci s papíry nižších gramáží, ale i ty ostatní papíry určitě najdou své příznivce. Pokud bych měla sestavit osobní žebříček oblíbenosti těchto papírů, tak na prvním místě se umístily papíry Craft Consortium, na druhém papíry soft ITD, na třetím papíry classic ITD a bramborovou medaili získávají papíry Finmark.

Doufám, že Vám naše zkušenosti a také následující tabulka pomohou s vaším výběrem.

Papír Craft Consortium Finmark ITD Classic ITD Soft
gramáž (g/m²) 20-30 100 60 40
velikost 35 x 40 cm A4 A4 A4
cena za 1 ks 23,33 Kč 15 Kč 25 Kč 23 Kč
lepení za sucha ano ano ano ano
lepení navlhčeného papíru ano ano ano ano
použití pro decopatch ano ne ne ano
lepení na reliéf ano ne ne ano
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *