Papírová krajka „Tulipány“ – návod od Milaask

papírová krajka

Tentokrát pro Vás máme návod na papírovou krajku s motivem květin, který nám poslala Milaask. Přejeme všem krásné chvíle při tvoření Papírové krajky.

Postup.

  1. Prvním krokem je obkreslit si šablonu bílou pastelkou na pergamenový papír min gramáže 150gr na lícovou stranu. Já použila s duhovým podbarvením.
    předkreslení vzoru
  2. Pokračujeme, že si slabší embossovací kuličkou obtáhneme celý projekt z rubové strany, aby byla po vygumování předkreslených čar zanechána vytlačená stopa.
    vytlačení motivu nástrojem
  3. Opatrně, aby se nepomačkal pergamen, vygumujeme všechnu bílou pastelku na lícové straně.
    gumování předkreslených linek
  4. Dalším krokem je embossing. Podle vlastních představ si vybereme silnější embossovací kuličku a vytlačíme vše podle slabých vodících čar. Části tulipánů a kytičky jsem vystínovala opět jako embossing. 
    embossing
  5. Propojovací díly, je jich 8, jsem vyzdobila z rubové strany stipplingem. Použila jsem jemnější dvojjehlu. Po perforování by se měly tyto části podbarvit bílou pastelkou, já na to úplně zapomněla. J))
    stippling
  6. Dalším krokem bylo perforování oblouků po obvodu. Použila jsem Grid mřížku č. 24.
    děrování přes mřížku
  7. Malé obloučky jsem dozdobila nejmenší razničkou s kytičkou. Vešlo se jich tam po 5ti.
    tvorba kytiček
  8. Středová kytička mě moc nešla, ale nakonec jsem se rozhodla, že na projekt umístím 3D ozdoby a už jsem se s tím nezabývala.
  9. Na řadě je perforování všech částí, které se budou vystřihávat. Použila jsem opět dvojjehlu, tu jemnější. Aby se dírky navzájem nespojovaly, zatlačovala jsem nástroj jen částečně, takže i dírky byly malé.
    perforování
  10. A jde se vystřihovat, tedy Cutting. Vystřihuji jen špičkou nůžek, protože se do malé dirky více nevejde a násilným tlakem by se dírky deformovaly nebo i protrhávaly. Začínám vnitřními dílky a obvod si nechávám na konec.
    vystřihování
    dozdobení kytičkami
  11. Dalším krokem jsou 3D ozdoby, volím kytičky, které se musí vyembossovat, aby „ožily“. Mám 3 velikosti a ty sesazuji do sebe. Ve velké středové kytičce jsou všechny 3 velikosti, v menších po obvodu jsou dvě velikosti. K lepení používám Perga glue.
    zdobení kytičkami
  12. A jdeme kompletovat. Vybrala jsem si dva kartony, jeden se vzorem, druhý bez. Šedivý spodní karton je v polovině přehnutý a tím je vyřešen i stojánek. Rozměřila jsem okraje a slepila kartony podle potřeby k sobě. Nakonec jsem lepila Papírovou krajku. Tu jsem přilepila v místech kytiček, dobře se to provede, protože v kytičkách není ještě perlička. Po zaschnutí a to netrvá dlouho, jsem do kytiček přilepila perličky. Jsou to půl perličky se samolepkou, ale stejně jsem pod ně nanesla párátkem maličko lepidla, aby s jistotou držely.
    kompletování
  13. Nakonec jsem jednobarevný karton po obvodu ozdobila zlatým zdobícím páskem. Ten je také samolepící a dobře drží.
    zdobení zlatým páskem
  14. A je hotovo.
    hotová papírová krajka
US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *