FIMO gel – mramorování

K vytvoření efektu mramorování budeme potřebovat 2-3 olejové barvy, FIMO gel, štěteček, několik párátek a malé nádobky na míchání barev. A samozřejmě polotovary vyrobené z FIMO hmoty (již vytvrzené) nebo zakoupené hotové kovové formy (kotlíky , lůžka) pro výrobu šperků.

Přívěsek z FIMO hmoty  a list zdobený mramorováním
Přívěsek z FIMO hmoty a list zdobený mramorováním

List:

Nejprve si připravíme podklad – již vytvrzený list vyrobený z FIMO hmoty. Na tento list naneseme štětečkem tenkou vrstvu FIMO gelu. V  nádobce si smícháme malé množství FIMO gelu se zelenou olejovou barvou (volíme tmavší odstín než je zabarvení listu). Nabereme zabarvený FIMO gel na špičku štětce a kápneme do středu listu u stopky a několik kapek umístíme na ploše listu podle svého uvážení. Nejlépe je zvolit místa, kde se protínají žilky listu. Necháme chvíli barvu volně roztékat, nerozteče se moc a trvá to delší chvíli . Potom pomocí špičky párátka naznačíme žilkování na listu tak, že čárky vedeme směrem od stopky ke krajům listu anebo od středové linie ke krajům listu. Hotové dílko zapečeme v elektrické troubě při 130°C cca 20 minut.

Přívěsek:

Polotovar, který jsme si vyrobili z FIMO hmoty položíme nejlépe na hladký povrch (sklíčko), tak aby dobře přiléhal. Prázdný otvor naplníme FIMO gelem a do gelu namalujeme pomocí párátka linky dvěma různými olejovými barvami . Tyto barvy potom můžeme opatrně párátkem promíchat . Takto vyrobený přívěsek opět zapečeme, po zapečení je otvor průhledný a zůstává pružný. Můžeme zkoušet různé způsoby mramorování např. použijeme tři různé odstíny barev smíchaných s FIMO gelem, naneseme je střídavě ve vodorovných pruzích do formy a hrotem párátka táhneme kolmo na pruhy jednou směrem k sobě a podruhé od sebe.

US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *