FIMO Gel – Inspirace z FIMO gelu

Použití FIMO gelu

FIMO gel je tekutý transparentní přípravek, který lze použít pro přenos obrázků, výrobu přívěsků a také místo laku. Gel se zapéká stejně jako FIMO v troubě při 130° asi 20 minut. Výhodou gelu je, že je možné ho obarvit olejovými barvami , a tak při výrobě přívěsků dosáhnout velmi efektního mramorování. Tento způsob vyzkoušíme někdy příště. Vyzkoušeli jsme přenos obrázků, výrobu přívěsku a použití FIMO gelu jako lak. Pro přenos obrázků jsme použili jednak obrázky z časopisu a jednak obrázky vytištěné na inkoustové tiskárně.

Potřebujeme:

FIMO gel, štěteček, vhodný obrázek, kousek sklíčka nebo kovového plátu (hladká plocha), plech na pečení, misku s vodou, kartáček, na přívěsek ještě vhodnou formu (lůžko)

Postup:

Obrázek, který jsme si vybrali jsme potřeli štětečkem z  lícové strany FIMO gelem. Nátěr musí pokrývat celou plochu obrázku v souvislé vrstvě ne příliš slabé, ale také ne přehnaně silné. Potom jsme obrázek položíli na sklíčko lícovou stranou nahoru. Obrázek jsme zapékali v troubě při 125° asi 15 minut. Potom jsme obrázek nechali volně zchládnout. Poté jsme celý obrázek namočili do misky s vodou asi na půl hodiny. Po vyjmutí z vody jsme obrázek položili lícem dolů na sklíčko a jemným kartáčkem odstranili papírovou vrstvu. Jde to dobře a snadno. Potom jsme ještě celý obrázek opláchli pod tekoucí vodou a umístili na sklíčko uschnout.

Takto připravený obrázek je možné nalepit na okno, kachličku, na penál nebo z něj udělat magnet na ledničku. V tom případě si připravíme z FIMO hmoty model magnetu ve tvaru obrázku (čtverce, kroužku apod.), na který umístíme ze spodní strany magnet a polotovar zapečeme. Na horní stranu takto připraveného polotovaru potom můžeme nalepit námi vyrobený obrázek. Při zhotovování obrázku jsme zjistili, že takto není vhodné přenášet barevný obrázek z inkoustové tiskárny, protože část obrázku, konkrétně červená barva, se nepřenesla.

Při výrobě přívěsků potřebujete ještě lůžko s okrajem, do kterého FIMO gel vlijete. Můžete použít stejné přípravky, které se používají pro výrobu šperků z pryskyřice. Nebo si můžete z FIMO hmoty připravit vlastní formu, stejně jako my v případě obrázku s pejskem. Dno přívěsku nejprve pokryjeme tenkou vrstvou FIMO gelu, potom vložíme buď obrázek nebo drobné předměty např. mušličky nebo semínka a celé zalijeme FIMO gelem (po okraj polotovaru). Takto připravený výrobek opět zapékáme v troubě při 125-130° 15-20 minut (podle velikosti). Po upečení je výrobek srovnatelný s podobnými šperky vyráběnými pomocí křišťálové pryskyřice.

Vyzkoušeli jsme také použití FIMO gelu místo laku. Na již upečené tvary z FIMO hmoty, které jsme pokryli FIMO práškem zlaté barvy, jsme štětečkem nanesli vrstvu FIMO gelu a znovu zapekli. Výrobky potom vypadají jako nalakované.

Výrobky z FIMO gelu
Výrobky z FIMO gelu

Inspirace z FIMO gelu
Inspirace z FIMO gelu
US

1 komentář

  1. DObrý den, chtěla bych se zeptat, jak funguje Fimo Gel aplikovaný na hotové Fimo výrobky. Jaká je doba pečení, či schnutí…. Jde mi o to, že potřebuji připevnit kovové komponenty na hotové výrobky. Díky za odpověď, ideálně na mail….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *