Pop-up přání k narození chlapečka – návod

přáníčko pop-up

Pop-up neboli tzv. vyskakovací přáníčka obdivuji už dlouho a nikdy jsem se do jejich výroby nepustila. Zdálo se mi, že je jejich výroba příliš časově náročná, složitá a nevěřila jsem si, že bych ji dobře zvládla. Ale nedávno se známé narodil chlapeček a začala jsem v představách koketovat s výrobou pop-up přáníčka. A nakonec jsem se do výroby pustila. Na výrobu tohoto přáníčka padly cca 3 hodiny času. Ale věřím, že ti zručnější, by je stihli vyrobit mnohem rychleji.

Materiál a pomůcky:

2ks bílých papírů A4 o gramáži 160-220g/m2, zbytky jednobarevných papírů v barvách světle hnědé, světle modré, světle zelené a tmavě hnědé. Papír na pozadí A4 Baby modrý, srdíčka, Papír A4 Ilse´s Funny´s Baby, Papírové výseky – Dětské motivy 1, saténovou stuhu šíře 3mm šedé barvy, oboustranně lepicí pásku 6mm a 3mm, tekuté lepidlo, nůžky, řezací skalpel, razítkovací poštářkyVersa Magic (odstíny Hint of Pesto a Aegean Blue), blendovací pomůcku, akvarelové pastelky zelené a modré odstíny, vodní štětec, tužku, pravítko a také vyřezávací strojek s vyřezávacími šablonami. Šablony, které jsem na toto přáníčko použila, jsou: Kočárek a dudlík, Otrhané fotorámečky kruhy, Trávník, Baby prádýlko, Tři stromy, Je to chlapeček, Párty vlaječky, Kruh s krajkovým okrajem a Psí klub.

pomůcky

Návod:

  1. Připravte si dva bílé papíry o rozměru 27,5×13,9cm, oba je v polovině přehněte a přehyby dobře uhlaďte. Jeden z nich je základ pop-up přáníčka, druhý bude tvořit jeho vnější stranu.
  2. Uvnitř základu pop-up přáníčka vytvořte pozadí za pomoci akvarelových pastelek a vodního štětce. Na jedné polovině bude představovat modrou oblohu, na druhé zelený trávník.
  3. tvorba pozadí

  4. Základ přáníčka ponechejte zavřený a na straně ohybu si vyznačte tužkou místa, kde budou prostřihy. (Podívejte se na fotografii s rozpisem rozměrů)
  5. rozpis rozměrů

  6. Udělejte potřebné prostřihy na základu přáníčka.
  7. Prostřižená místa nyní ohněte a ohyb uhlaďte, budou se Vám potom uvnitř prostřihy lépe obracet.
  8. provedené prostřihy

  9. Nyní prostřižená místa vraťte zpět a základ přáníčka otevřete. Prostřihy nyní složte dovnitř přání, tak jak vidíte na obrázku. Vzniknou takové různě velké schůdky.
  10. připravené přání

  11. Pomocí samolepicí pásky a tekutého lepidla vlepte rubovou stranou základ přáníčka do připraveného bílého základu vnější strany přáníčka.
  12. připraveno k lepení

  13. Na strojku si vyřízněte motivy dvou stromů, prádýlka na šňůře, kočárku, trávníku a pejska.
  14. Postupně přilepte motivy na papírové schůdky. Nejdříve stromy, ke stromům přilepte šňůru s prádýlkem, potom nalepte trávník, kočárek a pejska.
  15. částečně nalepené motivy

  16. Protože stromy jsou vysoké, je nutné je připevnit ještě v místě, kde jsou mašličky od šňůry na prádlo. Vystřihněte si z bílého papíru dva obdélníčky o rozměru 1,5×0,4cm. Přehněte je přesně v místech 0,5 a 1cm, aby vznikly stejně velké přehyby. Jednu část ohněte dolů, druhou nahoru. Tento schůdek přilepte ke kmenům stromů v místech, kde je mašlička od šňůry na prádlo a ke stěně přáníčka.
  17. upevnění stromů

  18. Po uzavření přáníčka zjistíte, že stromy přesahují přes jeho okraj. Jednoduše je nyní zařízněte nebo zastřihněte zároveň s okrajem přání.
  19. přesah stromů

  20. Vyrobte si čelní stranu pop-up přáníčka. Z papíru na pozadí s motivem srdíček vystřihněte čtverec o rozměru 13,7×13,7cm. Připravte si pásek z pruhované části papíru na pozadí, a to o rozměru 13,7x 4cm. Na strojku vyřízněte motiv obrázku s háčkovanou panenkou, kruh s krajkovým okrajem, vlaječky a nápis. Před vyřezáváním nápisu si z rubové strany nelepte v délce nápisu dva pásky oboustranně lepicí páskou. Nápis se vyřízne i s nimi a po odstranění ochranné fólie bude snadné nápis nalepit. Motivy zabarvěte na okrajích pomocí razítkovací barvy Aegean Blue a blendovací pomůckou.
  21. materiál pro hlavní stranu

  22. Na papír na pozadí nalepte pruhovaný pásek 2,3cm od dolního okraje. Pomocí 3mm široké oboustranně lepicí pásky ozdobte šedou saténovou stuhou levý okraj papíru na pozadí. Kruh s háčkovanou panenkou nalepte na kruh s krajkovým okrajem a ten nalepte na základ čelní strany. Nyní nalepte nápis „JE TO CHLAPEČEK“, potom vlaječky. Z papíru s výseky vyjměte medvídka a tři nafukovací balónky. Přilepte je na základ čelní strany a domalujte provázky od balónků k ručičce medvídka.
  23. čelní strana

  24. Základ čelní strany nalepte na pop-up přáníčko. A přáníčko je hotovo. Dovnitř přáníčka ještě můžete vlepit osobní blahopřání.
  25. hotové přáníčko

US

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *