Ubrousková technika na láhvi – návod

decoupage na láhvi

Pro kamaráda jsem k narozeninám zdobila láhev na domácí pálenku z jablek a celý postup jsem pro Vás zaznamenala. Podobně můžete dekorovat i jiný skleněný předmět.

Materiál a pomůcky.

Čistá skleněná láhev, ubrousek Čerstvá jablka, štětec, lepidlo na decoupage, tupovací houbička, matný lak, akrylová barva Pentart odstín dešťový mrak, lepidlo Expres rychleschnoucí, dočasně lepicí páska, jutový špagátek, nůžky na vystřihování.

materiál

Návod:

  1. Skleněnou láhev dobře očistěte, zbavte ji nálepek, nečistot a mastnoty. Ve výšce přibližně 13cm ode dna nalepte na láhev maskovací pásku, vytvoříte tak hranici mezi lesklou a matnou částí. Pomocí tupovací houbičky naneste na dolní část láhve matný lak lehkým poťupkáváním. Nechejte lak dobře zaschnout.
  2. Z ubrousku vystřihněte několik obrázků s jablky. Z těchto obrázků odstraňte dvě spodní vrstvy ubrousku. Pomocí lepidla na decoupage obrázek nalepte na část láhve natřenou matný lakem. Lepidlo nanášejte od středu obrázku a na štětec příliš netlačte, aby nedošlo k protržení motivu. Další menší obrázek s jablky můžete umístit na opačnou stranu láhve.
  3. Při nalepování motivů z ubrousku dojde k nanesení lepidla i přes okraje těchto motivů, při lepení se dá tomu velmi těžko zabránit. V takovém místě by nebyla láhev matná. Proto naneste pomocí tupovací houbičky na dolní část láhve další vrstvu matného laku, a to i přes nalepené obrázky.
  4. Po zaschnutí laku odstraňte maskovací pásku a pomocí jutového provázku vytvořte ozdobnou hranici mezi matnou a průhlednou částí lahve. Nejprve naneste na láhev lepidlo Expres, a poté začtěte sklenici omotávat jutovým provázkem. Lepidlo můžete pro pevnější spojení nanést na závěr na celý omotaný pásek. Stejně také provázkem ozdobte horní část láhve až po místo, kde končí našroubované víčko. Nechejte vše důkladně zaschnout.
  5. Víčko láhve nabarvěte akrylovou barvou odstínem dešťový mrak. Barvu také naneste tupovací houbičkou.
  6. Na závěr můžete pro větší ochranu místa zdobená jutovým provázkem i barevné víčko natřít matným lakem.
US

1 komentář

  1. Moc pěkné. Postup je dobře popsán, takže ho velice snadno každý pochopí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *